Update cookies preferences

Karlina kuhinja

Čokoladna rolada

Čokoladna rolada

Što je Božić bez Karline čokoladne rolade... 

Naš Hrvoje šapnuo je Karli recept za najfiniju čokoladnu roladu koja će se ovih blagdana naći na vašem blagdanskom stolu.

Sastojci:

BISKVIT:
- 70 g KARLA oštrog pšeničnog bijelog brašna (TIP 400)
- 5 jaja
- 130 g šećera
- 2 rum šećera
- 60 g otopljenog maslaca
- 50 ml mlijeka
- prstohvat soli
- žličica praška za pecivo
- 3 žlice kakaa
- 1 žličica ekstrakta vanilije

KREMA:
- 240 ml vrhnja za šlag
- 30 g šećera u prahu
- 70 g krem sira

ČOKOLADNI PRELJEV:
130 g čokolade za kuhanje
150 ml vrhnja za šlag 

1. Odvojite bjelanjke od žumanjaka. U zdjelu stavite bjelanjke te mikserom napravite čvrsti snijeg. Dok miksate, postepeno dodajte 60 g šećera (oduzmite od ukupne količine šećera u receptu). Stavite sa strane.
2. U drugu zdjelu dodajte jaja i šećere te pjenasto izmiksajte. Dodajte otopljeni maslac, mlijeko i vaniliju i još kratko izmiksajte.
3. U drugoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke – brašno, prašak za pecivo, sol i kakao. Suhe sastojke dodajte mokrima i miksajte dok ne dobijete gustu smjesu. Pomoću špatule lagano umiješajte bjelanjke. Dobit ćete kremastu smjesu za biskvit.
4. Protvan za pečenje (30x40cm) premažite uljem i obložite papirom za pečenje. Papir za pečenje također možete kistom lagano nauljiti, a potom obilno posipajte kakaom u prahu. Smjesu za biskvit izlijte i  ravnomjerno rasporedite po protvanu. Pecite u unaprijed zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva, 10-12 minuta.
5. Dok se biskvit peče, pripremite kremu. U zdjelu dodajte vrhnje za šlag, krem sir i šećer u prahu te dobro izmiksajte. Stavite u hladnjak.
6. Uzmite kuhinjsku krpu (koja je veća od pečenog biskvita), smočite je i iscijedite. Stavite na stol, a pečeni biskvit dok je još vruć preokrenite na nju. Oprezno odvojite papir na kojem se biskvit pekao.
7. Biskvit zarolajte s krpom. Stavite sa strane da se skroz ohladi. Kad se biskvit ohladio, odrolajte i premažite s kremom, a zatim čvrsto zarolajte roladu. Roladu prelijte čokoladnim preljevom. Priprema preljeva: vrhnje za šlag zagrijte, maknite s vatre, a potom dodajte čokoladu koju ste usitnili i miješajte dok se čokolada ne otopi. 

8. Rolada neka odstoji u hladnjaku nekoliko sati. 

Karla i Hrvoje vam žele dobar tek!