Karlina kuhinja

Aromatičan pirov kruh

Aromatičan pirov kruh

Po kruhu se dan poznaje, pa zato neka vas ne iznenadi miris toplog kruha koji će vas probuditi na OPG-u Čulig. Gospođa Ankica ga peče u svojoj krušnoj peći, a njegova je posebnost to što miješa KARLA pirovo i pšenično brašno. Ovakav kruh drži svježinu čitavog dana, ako ga ne pojedete svjež je i idući dan, a povezati ga možete sa slanim delicija ili slatkim namazima (posebno domaćom marmeladom od šljiva).


Potrebni sastojci

  • 300 g pirovog brašna
  • 300 g oštrog brašna
  • 400 g glatkog brašna
  • 1/2 kocke svježeg kvasca
  • 500 ml vode
  • 2 žlice svinjske masti
  • sol 1 mala žlica (puna)

Priprema:
Otopite kvasac u mlijeku kojem ste dodali 1 žličicu šećera i brašna. Sve suhe sastojke izmiješajte u dubokoj zdjeli napravite udubljenje u koje ulijte otopljeni kvasac. Pomiješajte suhe i mokre sastojke i dodajte polagano vodu. Mijesite tijesto sve dok ne dobijete konzistentnu bulu. 

Ostavite pokriveno na toplom (uvijek prekrijte krpom) cca sat vremena, pa nakon toga tijesto premijesite i ostavite još pola sata da miruje. Ako kruh pečete u pećnici, pecite ga u zagrijanoj pećnici (220 stupnjeva) 45 minuta, a sat vremena u krušnoj peći.


Karla i Ankica vam žele dobar tek!