Update cookies preferences

Žitoproizvod

S više od 100 zaposlenih, tvrtka Žitoproizvod trenutno je jedna od vodećih u Karlovačkoj županiji i gradu Karlovcu u segmentu prerade i proizvodnje pekarskih i mlinskih proizvoda te svježe tjestenine.

Zaokruženi proces

Žitoproizvod je jedna od rijetkih tvrtki koja se može pohvaliti zaokruženim procesom proizvodnje. Time mislimo na sustav koji čini vlastiti silos, mlin te proizvodni pogon svježe tjestenine, kao i pekarnica. Kontrolom kvalitete sirovine – od zrna do brašna – u Žitoproizvodu smo u mogućnosti jamčiti 100% izvrsnost svakog finalnog proizvoda koji se nađe na stolu našeg kupca. Kada tome pridodamo certificate izvrsnosti, tj. sustave kontrole kvalitete –HACCAP Codex Alimentarius; ISO 9001:2015; IFS-International Featured Standard Food: tada možete biti u potpunosti sigurni da vam iz Žitoproizvoda stižu vrhunski proizvodi iznimne kvalitete.

Tradicija od 1946.

Karla žitoproizvod

Nadvojvoda Karlo

Austrougarski nadvojvoda Karlo dao je 13.07.1579. započeti gradnju vojne utvrde Karlovca, u formi idealnog renesansnog grada, do tada neuobičajenim, pravokutnim rasporedom ulica, bedemima i šančevima s vodom. Karlovac je trebao služiti obrani Austrougarske od turske najezde. Prestankom opasnosti od Turaka, Karlovac postaje važno obrtničko i trgovačko središte. Kupom, plovnom do Karlovca, dovozilo se žito, pretovarivalo i cestama prevozilo dalje, sve do mora. U samom gradu su bili brojni obrti: postolarski, krojački, kovački, pekarski i ostali. U prizemlju zgrade bi bio lokal, a na katu stan za obrtničku obitelj.

Karla žitoproizvod

Kosov Mlin

Uvođenjem električne energije, rijeke prestaju biti mjesto gradnje mlinova pa se zgrade mlinova podižu na mjestima koja su dostupnija stanovništvu.

Jedan takav mlin sagrađen je na današnjoj lokaciji Žitoproizvoda, u ulici Banija. Vlasnik se prezivao Kos i po njemu su mlin nazivali ˝Kosov mlin˝.

Karla žitoproizvod

Žitoproizvod

Nakon 2. Svjetskog rata nacionalizirane su privatne pekare u gradu i Kosov mlin. Višeratnim reorganizacijama 1959. od nacionaliziranih pekara i mlina, formiran je jedinstveni poslovni subjekt Žitni Fond koji je kasnije preimenovan u današnji naziv Žitoproizvod. Raznim političkim odlukama Žitoproizvod je spajan i razdvajan pa je 70-ih godina 20. st. bio dio zagrebačkog Žitokombinata, a 80 -ih SOUR-a AIK (Složena organizacija udruženog rada Agro-industrijski kompleks) kojem su pripadale i druge prehrambane tvrtke: mesna industrija, pivovara, mljekara i pripadajuća maloprodaja.

Raspadom AIK-a, Žitoproizvod posluje kao samostalni OUR (organizacija udruženog rada) do 90.-ih kada pretvorbom postaje dioničko društvo koje 2003. prelazi u većinsko vlasništvo Mlinotest d.d Ajdovščina iz Slovenije.