Update cookies preferences

Karlina kuhinja

KARLA pljukanci u žgvacetu by Matko Bukovec

KARLA pljukanci u žgvacetu by Matko Bukovec

Znate onaj trenutak kad negdje kušate jelo i pomislite: „Ovo želim ponoviti kod kuće“?
E pa upravo to se dogodilo na ovogodišnjem 16. međunarodnom kongresu CONPASTA u Varaždinu, gdje smo u društvu gurmana iz više zemalja testirali, kušali i prezentirali najbolje što tjestenina može ponuditi.

U suradnji s talentiranim chefom Matkom Bukovcem, naša KARLA svježa tjestenina zasjala je u punom sjaju kroz nekoliko posebnih jela – svako drugačije, svako zanimljivo, ali jedno se posebno tražilo i nestajalo brže nego što smo ga uspjeli servirati.
Da, pogađate – pljukanci u žgvacetu.

Sočno meso, gust i mirisan umak, domaći štih i onaj „spoon-licking“ efekt. Nema puno filozofije – jednostavno comfort food koji radi sreću.
Ako vam zvuči primamljivo (a sigurni smo da zvuči), donosimo recept koji možete pripremiti i sami.



KARLA pljukanci u žgvacetu

Normativ: 4 osobe
Vrijeme pripreme: ~35 min


Sastojci

Za žgvacet:

  • 100 g kosanog luka
  • 10 g kosanog češnjaka
  • 50 g očišćenog krojenog celera
  • 50 g oguljene mrkve
  • 500 g goveđeg buta narezanog na kockice
  • 250 g sjeckanih rajčica (1 konzerva)
  • 1 žlica koncentrata rajčice
  • 15 g svježeg peršina
  • 2–3 g sušenog timijana
  • Sol i papar po ukusu
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 dcl crvenog vina

Tjestenina:

  • 500 g KARLA pljukanci
  • Ribanac ili Grana Padano po želji

Priprema

1.  U odgovarajućem loncu, na maslinovom ulju, popržite goveđe kockice sa svih strana.

Savjet: posolite meso prije kuhanja kako bi višak vode izašao i meso se ne bi pjenilo tijekom kuhanja, čime bi postalo žilavo ili bi se kuhalo duže.

2.  Poprženo meso izvadite iz lonca i stavite na stranu.

3.  U isti lonac dodajte povrće i pirjajte: sjeckani luk, češnjak, naribanu mrkvu, naribani celer, peršin (dio peršina ostavite za kraj)

4.  Kada povrće omekša, dodajte koncentrat rajčice i kratko pirjajte.

5.  Podlijte crvenim vinom i kuhajte dok se vino ne reducira.

6.  Dodajte konzervu sjeckanih rajčica i pustite da sve zakuha.

7.  Vratite meso u lonac, dodajte začine i podlijte vodom ili temeljcem tako da meso bude prekriveno. Poklopite i kuhajte barem 15–20 minuta, dok meso ne omekša.

8.  U gotovi umak dodajte kuhanu tjesteninu, ribani sir i začine po želji.

9.  Po želji pospite preostalim peršinom i poslužite.

Dok se tjestenina mota po umaku, a miris se širi kuhinjom, već ćete znati da ste na dobrom putu.

Brzo, jednostavno i – opasno ukusno.