Znate onaj trenutak kad negdje kušate jelo i pomislite: „Ovo
želim ponoviti kod kuće“?
E pa upravo to se dogodilo na ovogodišnjem 16. međunarodnom kongresu CONPASTA u
Varaždinu, gdje smo u društvu gurmana iz više zemalja testirali, kušali i
prezentirali najbolje što tjestenina može ponuditi.
U suradnji s talentiranim chefom Matkom Bukovcem,
naša KARLA svježa tjestenina zasjala je u punom sjaju kroz nekoliko posebnih jela
– svako drugačije, svako zanimljivo, ali jedno se posebno tražilo i nestajalo
brže nego što smo ga uspjeli servirati.
Da, pogađate – pljukanci u žgvacetu.
Sočno meso, gust i mirisan umak, domaći štih i onaj
„spoon-licking“ efekt. Nema puno filozofije – jednostavno comfort food koji
radi sreću.
Ako vam zvuči primamljivo (a sigurni smo da zvuči), donosimo recept koji možete
pripremiti i sami.
KARLA pljukanci u žgvacetu
Normativ: 4 osobe
Vrijeme pripreme: ~35 min
Sastojci
Za žgvacet:
Tjestenina:
Priprema
1. U odgovarajućem loncu, na maslinovom ulju, popržite goveđe kockice sa svih strana.
Savjet: posolite meso prije kuhanja kako bi višak vode izašao i meso se ne bi pjenilo tijekom kuhanja, čime bi postalo žilavo ili bi se kuhalo duže.
2. Poprženo meso izvadite iz lonca i stavite na stranu.
3. U isti lonac dodajte povrće i pirjajte: sjeckani luk, češnjak, naribanu mrkvu, naribani celer, peršin (dio peršina ostavite za kraj)
4. Kada povrće omekša, dodajte koncentrat rajčice i kratko pirjajte.
5. Podlijte crvenim vinom i kuhajte dok se vino ne reducira.
6. Dodajte konzervu sjeckanih rajčica i pustite da sve zakuha.
7. Vratite meso u lonac, dodajte začine i podlijte vodom ili temeljcem tako da meso bude prekriveno. Poklopite i kuhajte barem 15–20 minuta, dok meso ne omekša.
8. U gotovi umak dodajte kuhanu tjesteninu, ribani sir i začine po želji.
9. Po želji pospite preostalim peršinom i poslužite.
Dok se tjestenina mota po umaku, a miris se širi kuhinjom,
već ćete znati da ste na dobrom putu.
Brzo, jednostavno i – opasno ukusno.