Update cookies preferences

Karlina kuhinja

Medenjaci

Medenjaci

Marina s bloga Priče jedne kuhače i naša KARLA zasukale su rukave i pripremile jako medene medenjake. Osim što su fini, vrlo su i fotogenični. :) 


MEDENJACI

Sastojci:

380 g KARLA brašna

½ žličice praška za pecivo

170 g šećera

1 dcl meda ili sirupa po želji

1 dcl vode

125 g maslaca

2 žlice začina za medenjake (ili 1 žlica cimeta u prahu i 1 žlica muškatnog oraščića)

Glazura:

2 bjelanjka

Žlica (jušna) alkoholnog octa

250 g šećera u prahu


Priprema:

1.  U veću posudu na laganu vatru stavite vodu, šećer, med/sirup i maslac miješajte dok se svi sastojci ne otope.

2.  Zatim dodajte začine za medenjake i ostavite sa strane da se malo ohladi.

3.  U dublju zdjelu stavite brašno (ostavite malo sa strane) i prašak za pecivo, dodajte tekuću smjesu.

4.  Sve zajedno promiješajte da dobijete mekano tijesto koje se ne lijepi. Ako je potrebno, dodajte preostalo brašno i sve zajedno umijesite.

5.  Tijesto omotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku preko noći. Ako nemate toliko vremena, neka tijesto bude u hladnjaku barem 1 sat.

6.  Kada krenete valjati i rezati tijesto, upalite pećnicu na 180 stupnjeva i pripremite lim za pečenje na koji stavite papir za pečenje.

7.  Tijesto razvaljajte (5 mm debljine) na radnoj površini koju ste posuli brašnom ili između dva papira za pečenje.

8.  Modlicama izrezujte željene oblike ili jednostavno napravite kuglice.

9.  Složite na lim za pečenje i pecite 10 minuta.

10.  Dok se pečeno tijesto hladi, pripremite glazuru tako da bjelanjke u koje ste stavili ocat, istučete mikserom i za to vrijeme postepeno (žlicu po žlicu) dodajete šećer u prahu. Glazura mora biti gustoće da ne klizne s metlica miksera, da se lako razmazuje žlicom ili istiskuje kroz rupicu na vrećici, ovisno koju ćete metodu koristiti.

11.  Glazuru stavite u vrećicu za ukrašavanje i ukrasite medenjake po želji.


KARLA i Marina vam žele dobar tek!