Update cookies preferences

Karlina kuhinja

Neodoljiva pivska pizza

Neodoljiva pivska pizza

Pizza & pivo oduvijek idu zajedno, to već znamo. :)

A jeste li znali da ukusno tijesto za pizzu možete napraviti od piva? Naša KARLA i Marina s bloga Priče jedne kuhače donose vam jedinstveni recept za ovu svima omiljenu deliciju. 


Glavno jelo / jednostavno za pripremu

Vrijeme pripreme: 70 minuta

Vrijeme pečenja: 25 minuta

Gotovo za: 95 minuta

Sastojci:

Za tijesto:

450 g KARLA glatkog brašna

1 suhi kvasac

1 žlica smeđeg šećera

1 žlica soli

malo papra

  2 dcl svijetlog piva

1,5 dcl vode

Za nadjev:

½ paprike

paket mozzarelle

Naresci po želji

1 režanj češnjaka

½ glavice ljubičastog luka

Gljive po želji

Maslinovo ulje

Za šalšu:

400 g sjeckane rajčice

Svježi bosiljak

Peršin

2 glavice luka

4 režnja češnjaka

1 žlica šećera

Malo soli

Prstohvat papra

2 žlice maslinovog ulja

1 žlica acceto balsamico


Priprema:

1.  Pivo zagrijte da bude toplo i ostavite sa strane.

2.  U dubljoj posudi pomiješajte brašno, kvasac, šećer, sol, papar, toplo pivo i toplu vodu pa od toga umijesite tijesto. Ukoliko je potrebno jer se tijesto previše lijepi, dodajte još brašna. Pazite na količinu brašna koje dodajete, tijesto ne smije biti tvrdo.

3.  Kada dobijete lijepu glatku kuglu, premažite je maslinovim uljem, pokrijte krpom i pustite da se diže 45 minuta.

4.  Sada pripremite šalšu tako da prvo narežete luk i češnjak na sitne kockice.

5.  Stavite maslinovo ulje u tavu da se zagrije te ubacite nasjeckani luk i češnjak da omekšaju.

6.  Nakon deset minuta ubacite sjeckanu rajčicu i aceto balsamico.

7.  Pustite da malo ishlapi na jakoj (2 minute), a potom na laganoj vatri kuhajte još 15 minuta. Dodajte sol, papar i šećera po želji. Umjesto šećera možete dodati malo meda.

8.  Ugasite vatru, dodajte svježi bosiljak i peršin te promiješajte.

9.  Kad se tijesto diglo, upalite pećnicu na 200°C.

10.Tijesto razvaljajte na površini koju ste prethodno pobrašnili. Stavite u lim za pečenje, premažite šalšom, dodajte nareske po želji i na kraju papriku i luk.

11. Pizzu stavite u pećnicu i pecite 25 minuta.

12. Za to vrijeme pripremite jednostavan umak od maslinovog ulja, malo papra, soli i protisnutog češnjaka. Izvadite pizzu, pokapajte nekoliko kapi umaka i poslužite uz pivo.


Savjet:

Umjesto domaće šalše, za umak možete koristiti kupovni umak od rajčice. Ako vam se nikuda ne žuri, pustite tijesto da se diže dulje od 45 minuta, slobodno 60 pa čak i malo više, tijesto će biti još bolje.