Priča se da ne trebate imati vezu kod lokalnog ribara da biste uživali u delicijama poput svježe tjestenine s crnilom sipe, bez umjetnih bojila, konzervansa, pojačivača okusa i aroma, dodane soli i masnoća.
KARLA i Hrvoje s bloga Opet Gladni donose recept za ovu tjesteninu u umaku s jadranskim kozicama.
PLJUKANCI S CRNILOM SIPE U UMAKU S JADRANSKIM KOZICAMA
- 250 g KARLA pljukanaca s crnilom sipe
- 225 g kozica (jadranske, očišćene)
- pola tikvice
- 1 manja glavica luka
- 2 češnja češnjaka
- 1 dcl bijelog vina
- 300 ml vrhnja za kuhanje
- 200 ml vode u kojoj se kuhala tjestenina
- šparoge (opcionalno)
- sol, papar
1. Na zagrijano maslinovo ulje dodajte sitno nasjeckan luk, posolite i dinstajte
dok ne omekša. Dodajte usitnjeni češnjak i kratko ga popecite.
2. Na luk dodajte kozice i kratko ih pecite, male su i ne treba im puno za
obradu, cca. 5 minuta. Zatim kozicama dodajte na kockice narezanu tikvicu,
začinite i sve skupa kratko pecite.
3. Kozice podlijte bijelim vinom i pustite da alkohol ispari. Kad je alkohol
ispario, dodajte vrhnje i vodu u kojoj se kuhala tjestenina.
4. Na samom kraju u umak možete dodati i šparoge koje ste prethodno očistili te
termički obradili (na tavici, grillu, kuhane…)
5. Gotovi umak poslužite s pljukancima koje ste skuhali prema uputama s
pakiranja.
*Korisni savjeti:
- pljukanci s crnilom sipe odlično pašu
uz bijele ili crvene umake s morskim plodovima i sezonskim povrćem
- svježu tjesteninu nije potrebno dugo
kuhati, na pakiranju je označeno preporučeno vrijeme kuhanja, no ako želite
tjesteninu al dente kuhajte je nešto kraće
- svježu tjesteninu stavljajte u slanu vodu odmah kada zakipi, smanjite vatru i
kuhajte je bez poklopca. Kod kuhanja svježe tjestenine stvara se pjena za koju
ne želimo da nam iscuri iz lonca
- tjesteninu ocijedite odmah nakon kuhanja i nemojte je ispirati s vodom
KARLA i Hrvoje vam žele dobar tek!